Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2009 13:31 - Внукът на Фердинанд
Автор: mem Категория: Политика   
Прочетен: 3380 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 22.12.2009 13:40


Безимотният цар е ядосан

image22.12.2009
11:27

Симеон Втори отправя обвинения към депутатите и им напомня, че България е пълноправен член на Европейския, а не на Съветския съюз, пише "Зюддойче Цайтунг"

 

Под заглавие "Безимотният човек" германският вестник "Зюддойче Цайтунг" разказва как Симеон Втори, някогашният цар и след това премиер, засега е лишен от правото да ползва собствеността си. 

Царят е ядосан и въпреки обичайната си дискретност този път не сдържа чувствата си. В декларация до българския парламент Симеон Втори отправя обвинения към депутатите, че действат в противоречие със закона и конституцията. "Не забравяйте, че живеем в 21 век, и че България е пълноправен член на Европейския, а не на Съветския съюз" - изтъква той.

Злоупотреба с властта?

Причината за този изблик е приетият с голямо мнозинство от парламента мораториум върху имотите на Симеон. Семейството му не е лишено от земите си, но може да ги ползва само ограничено в очакване правата на собственост да бъдат прегледани от парламента наново и да бъдат уредени в специален закон.

В случая става дума за временна кулминация в продължителната дискусия на тема дали осъщественото през отминалите 10 години връщане на земите на царя е в съответствие с нормативната уредба.

Историята води началото си още от 1887 г., когато дядото на Симеон Фердинанд е определен за български регент (така е в оригинала - бел.ред.).


С идването на власт на комунистите, през 1946 г. на 6-годишния тогава Симеон му се налага да напусне страната, а собствеността на семейството е национализирана - акт, който е обявен за противоконституционен през 1998 г.

Симеон и неговата сестра Мария-Луиза получават недвижимите си имоти обратно, стойността им се оценява на около 120 млн долара.

Става дума за двореца Враня с 98 хка земя, както и за дворците Царска Бистрица и Ситняково, за 1 653 хка гори, ловджийска хижа, къща в с. Баня и голям имот в София.

Още през 2006 г. обаче някои депутати посочват, че реституцията е извършена не по правилата.

Темата става източник на остри противоречия покрай впускането на Симеон в политическа дейност. През 2001 г. той е избран за министър-председател, през 2005 г. губи властта, но запазва влиянието си в тройната управляваща коалиция заедно със социалистите и ДПС.

Още тогава противниците му го упрекват, че се е възползвал от властта, за да се погрижи за наследството си.

Връщане към тъмното минало?

И сега Яне Янев, лидерът на една популистко-консервативна малка партия - вносител на проекта за мораториума - казва, че Симеон като премиер е вкарал в кабинета въпроса за реституцията в рамките на изключителен конфликт на интереси.

Янев определя стойността на царските имоти на 500 млн евро и отбелязва, че в кризисни времена държавата не може да си позволи да й отнемат този ресурс.

В декларация от миналата седмица Симеон подчертава, че парламентът не бива да се държи като народен съд.

"Едно от най-важните постижения на демокрацията е ненакърнимостта на частната собственост и равенството на правата и задълженията на българските граждани. Тяхното нарушение ни връща към най-тъмните периоди от историята ни" - отбелязва Симеон.

В следващите месеци случаят ще продължи да занимава интензивно българите - прогнозира Клаус Брил, автор на публикацията в "Зюддойче Цайтунг". 

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2657491

 Всички го знаем, но не спира да ме възмущава наглостта на Кобургите. Обърнете внимание на последните 10 секунди от интервюто в клипчето. :-(





Тагове:   Фердинанд,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Меми,меми......
22.12.2009 15:42
То може ли да се коментира това......
Но-ще се оправим,както се казва:) Кой-както:Р
Ю
цитирай
2. mem - Ю,
22.12.2009 18:01
как категорично звучи това "категорично не", а. Направо да му повярваш.
цитирай
3. malkiatprintz - Изкукала работа. . . . Ама прав е д...
23.12.2009 04:18
Изкукала работа.... Ама прав е дедо: той няма претенции към някакви имоти, той има претенции към държавата. Ако може и нея ще профука по казината.
цитирай
4. mem - Ех, Принце,
23.12.2009 17:20
Дедото на дедо ни набута в една национална катастрофа и гледаше на България като на територия, обитавана от стадо овчари и длъжна да му осигурява финансова подкрепа за многобройните му пороци.
Дедо не е паднал по-далече от крушата. :-(
цитирай
5. panazea - Kakavto detoto , takova i vnucheto.
11.01.2010 20:01
Diado mu sa go vzeli ot kasinoto da go praviat zar .Pokri Bylgaria s cherni zabradki , plachestite maiki po zaginalite voinizi.
цитирай
6. mem - panazea, :-(
12.01.2010 13:22
за голямо съжаление на всички българи.
Стамболов е казал "Българският народ и историята ще ми простят всичко. Няма да ми простят само едно - че доведох Фердинанд."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mem
Категория: Други
Прочетен: 233272
Постинги: 29
Коментари: 295
Гласове: 2104
Архив